De Vroenhoeve

“De oudst gekende vermelding van het Vroenhof (later omgevormd tot Groenhof) dateert uit 1336. De naam Vroenhof, met vroen “van de heer”, wijst op de eigendomsverhouding. De hoeve was sinds de 13de eeuw eigendom van de abdij van Inden bij Aken... Op 10 mei 1749 werd de hoeve met alle bezittingen verkocht aan de abdij van Heylissem ...”
(Bron: KEMPENEERS 2019 p.105)

Na vele omwegen wordt de hoeve met land en weide in 1920 opgeplitst in 2 eigendommen met scheidingsmuur. Vervolgens worden de oorspronkelijke stallen langs het woonhuis afgebroken, nieuwe stallingen worden gebouwd, er volgt een weegbrug, een graansilo, een hangar,… De mensen uit de omgeving kennen de site nu als die van het veevoederbedrijf van de gebroeders Devadder, die rond 2007 hun activiteiten stopzetten.

 
 

De Vroenhoeve was oorspronkelijk een vierkantshoeve en vormt samen met de Sint-Gilliskerk het eerste gebouw in Kumtich. De hoeve staat sinds enkele jaren leeg, maar heeft een aantal authentieke elementen die tot het historisch erfgoed behoren. Zo is er de prachtige eikenhouten bordestrap in laatbarokke stijl, een 17e eeuwse schouw op het gelijkvloers en een 18e eeuwse stucschouw bekleed met Delfts blauw en een wandschildering op de verdieping. Ook de halfgrondse, gewelfde cluster van kelders wordt beschouwd als een onderdeel met hoge erfgoedwaarde.

 

De monumentale tiendenschuur van het Sint-Gillisplein is een traditionele tiendenschuur uit het Napoleontische tijdperk en qua monumentaliteit kenmerkend voor de streek van Tienen en ruime omgeving. Ook deze schuur is historisch erfgoed. De houten dakgebintes zullen in al hun pracht worden hersteld en een zichtbaar onderdeel vormen van de nieuwe woningen!